Élet az informatika fellegvárában

The Silicon Valley life

The Silicon Valley life

Fordított kultúrsokk - mi a meglepő itthon másfél év Szilícium-völgy után?

2015. július 20. - daneeesh

Egy hete hazaköltöztem körülbelül 2,5 hónapra Magyarországra és mivel az elmúlt másfél évben 3 hetet töltöttem itthon, most különösen jelentkezett a fordított kultúrsokk rajtam.

Mi az a kultúrsokk? Amikor másik országba költözünk, számos különbség van, amire nem gondolt volna az ember, de valamilyen formában sokkolja. Például amíg Skóciába jártam egyetemre, rájöttem, hogy a skótok mindig az évszaknak megfelelően öltöznek, nem pedig időjárás szerint, vagy amikor először Amerikában kocsiban ültem, nagyon furcsa volt, hogy mindenki 2-3 másodpercet vár, hogy elinduljon miután zöldre váltott a lámpa.

Ennek a kiegészítője a fordított kultúrsokk, amikor valaki az elköltözés után hazatér és az otthoni dolgok tűnnek furcsának. Szerencsére az egyetem alatt külföldi diákként felkészítettek arra, hogy hogyan változnak a különböző szakaszok amikor új országba érkezünk, illetve mire kell számítani hazatérés után. Idővel úgyis túllép az ember az új környezet okozta sokkon, ami egy teljesen normális jelenség, és integrálódik az új környezetébe. Habár az alábbi ábra szerint az első fázis a 'honeymoon' (magyarul: nászút), az én esetemben ez az évek alatt meglehetősen minimálisra csökkent bármilyen irányba történő utazáskor, így már az első héten előjött pár különbség, amiket a korábbi tapasztalatokkal együtt összeszedtem itt.

A kultúrsokk és egy új országba tölténő beilleszkedés különböző fázisai. Forrás: www.deborahswallow.com

Mik a legszembetűnőbb különbségek?

Fontossági sorrend nélkül:

Minden kisebbnek tűnik

Ez az első, ami a repülőtérről hazajövet feltűnik: az átlagos autó kisebb, mint Amerikában, a távolságok rövidebbeknek tűnnek, és az M0-ás autópálya is kisebbnek tűnik, mint egy amerikai autópálya. Persze ott is vannak kétsávos autópályák, például az I-5, ami San Diego-tól megy Seattle-ig végig a nyugati parttal párhuzamosan, de valahogy mégis nagyobbnak tűnnek. Az autópályák mellett kisebbnek tűnnek az utak a városokban is: a kétsávos úton gyalogolva igazából egy egysávos utcának tűnt, míg az egysávos út csak egy széles járdának. Ez meglepő módon elég hasznos, mivel általában azt veszem észre, hogy kevesebb időt vesz igénybe az utazás, mint terveztem.

Mindenki a másikkal van elfoglalva

A második napon elmentem futni, hogy mozogjak egy kicsit és ez segítsen a jetlag leküzdésében. Ekkor tűnt fel, hogy minden egyes ember megbámult, miközben futottam. Nem tudom, hogy ez azért volt-e, mert futottam, mert világoskék futónadrág futóshort volt rajtam, vagy így is, úgy is megbámultak volna, de eléggé meglepett. Kint senkinek se igazán ütötte volna meg az ingerküszöbét az, hogy valaki fut az utcán, ha meg esetleg valaki szembejött volna, akkor csak mosolyogva félreáll.

Ez nem csak a futáskor jött elő: Budapesten mászkálva több beszélgetést is elcsíptem, amiből az jött át, hogy fontosabb az, hogy a többi ember mit gondol róla, mint hogy ő hogyan érzi magát. Persze kint is jól akarnak felöltözni és kinézni az emberek (habár általában sokkal kevesebb energiát fordítanak az öltözködésre), de ha valaki jól érzi magát úgy, ahogy felöltözött, akkor nem izgatja, hogy mások milyen véleménnyel vannak. Nyilván ezt néha eléggé eltúlozzák és a másik véglet, amikor valaki ugyanabban a melegítőben jön be második hete dolgozni.

"Wow, viccesen néz ki a sapkád!" Forrás: travelsmarttravelwell.com

Alkoholfogyasztás

Nem arról van szó, hogy az USA-ban senki sem iszik, de jelentős különbség van az alkoholhoz való hozzáállásban. Itthon az alkohol jelentős része a társasági összejöveteleknek és ebből kifolyólag több alkoholt fogyasztanak az emberek, mint számos országban. Mivel kint mindenhova vezetni kell és régebben törvénybeütköző volt részegnek lenni, ezért hacsak nem valamilyen buliba mennek az emberek, ritkán isznak egy vagy két italnál többet, így sajnos lemaradnak a laza nyári fröccsözésekről.

Légkondi hiánya

Habár a Szilícium-völgy környékén ritkán van olyan meleg, mint most itthon, mindenhol van légkondi, legyen szó kocsikról, éttermekről, vagy üzletekről, különben az emberek megőrülnek. A 35 fokban hévezni felér egy ingyenes szaunával, a szupermarketben a tábla csokik hajlonganak a polcokon, mert elkezdtek olvadni a melegtől, és a meleg levegő egy helyben áll a boltban. Meglepő módon az első hely, ahol rendes légkondival találkoztam, a Kakas Presszó volt a Deak téren és ennek ellenére mégis ez volt a legüresebb hely péntek este a környéken (persze ez jól jött nekünk).

A munkához való hozzáállás

Nem feltétlenül az elmúlt egy hét alapján, de gyakran törekszenek arra az emberek, hogy a lehető legkevesebbet kelljen dolgozni, de ebből jól megéljenek és közben fokozatosan egyre feljebb jussanak. Itthon a jobb pozícióhoz gyakran az áskálódáson és mások fúrásán keresztül vezet az út. Habár ez a taktika működhet sikerrel, az emberek így sajnos nem az értékteremtésre fókuszálnak, hanem abba fektetik az energiájukat, hogy egymást hátráltassák. Ha valaki valójában fejlődni szeretne és előre szeretne haladni, akkor azt csak úgy tudja megtenni, ha arra fókuszál, hogy ő minél többet tanuljon a munkája keretében és minél több értéket állítson elő.

Ez egy hatalmas különbség a Szilícium-völgy és az itthoni hozzáállás között, de szerencsére itthon is egyre több kezdeményezés van arra, hogy tudatosan a tudás és a teljesítmény legyen egy ember megítélésének alapja. Természetesen kint is van, aki a másiknak keresztbetéve szeretne előrejutni: amikor az egyik kollégám próbált áskálódni (aki azóta már elment a cégünktől), a többiek reakciója az volt, hogy ebből csak az látszik, hogy nincs realitásérzéke, mivel azt hiszi, hogy így előrébbjuthat. Persze ez egy kicsit túlzás, de jól tükrözi, hogy mitől tudnak a Szilícium-völgybeli cégek gyorsan előrehaladni és aki sikeres akar lenni, az arra fókuszál, hogy minél többet fejlődjön.

A legapróbb dolgok is hatalmas problémák

Talán ez az egyik legzavaróbb különbség itthon és az USA között, mert sok energiát vesz el nap mint nap, hogy apróságok miatt aggódjunk. Például ha pont lekéssük a villamost, akkor az a világ legnagyobb katasztrófája - annak ellenére, hogy 2 perc múlva jön a másik. De ugyanígy említhetném azt, ha valaki lemarad a zöldhullámról, ha épp nem talál meg valami apróságot, ha nincs elég aprója és fel kell váltani egy nagyobb címletet a fizetéskor, stb. (ezeket mind a HÉV-en hallottam másik emberektől). Lehet, hogy ezek az adott pillanatban idegesítőek vagy zavaróak, de nem fog összedőlni tőle a világ és teljesen felesleges ilyen dolgok miatt aggódni ahelyett, hogy a fontosabb dolgokra koncentrálnánk.

 

Természetesen jó itthon lenni, de az átállás mindig igényel egy kis időt, ami teljesen normális, ahogyan a honvágy is, amikor elmegy az ember. Szerencsére azonban kiváló lehetőséget ad, hogy a hasznos dolgokat elsajátítsuk más kultúráktól, a mi jó szokásainkat pedig megosszuk velük és így egymástól tanulva mindenki egy kicsit előrébb jusson a világban.

U.i.: Nyilván nem feltétlenül fair dolog Magyarországot a Szilícium-völggyel összehasonlítani, úgyhogy ezek inkább csak érdekességként szolgáljanak és számos kivétel van, úgyhogy tisztelet és hajrá nekik! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://siliconvalleylife.blog.hu/api/trackback/id/tr287640916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krumpli Bogart 2015.07.20. 22:37:54

Én ki sem tettem a lábam az országból, mégis nagyon zavar, hogy itt mindenki a másikkal van elfoglalva, a munkában pedig nem a szakmai teljesítmény visz előre.

(A légkondit nem bírom, ezért ilyenkor nem járok pl. a 4-6 villamossal, mert fáj tőle a hátam. Tehát a légkondi nem hiányzik.)

rockjano 2015.07.21. 00:14:18

Hát ha egy magyar annyit keresne…áááá nem csak a töredékét annak amit ott kint akkor más lenne itt is a hangulat. Amennyit keresnek az emberek (és a cégek is) az még jó hogy senkit sem motivál…..

swfla 2015.07.21. 05:24:57

A nagy kulonbseget abban latom, hogy ha itt elb*sz valamit egy politikus, akkor annak ritkan van kozvetlen kovetkezmenye az egyen eletere. Ezzel szemben Magyarorszagon ez a dolog kb. 1989 ota folyamatosan letezik, es lassuk be, egy ido utan az emberek turelme elfogy.

A mostani magyar tarsadalom viselkedeseben szerintem az ebbol adado frusztraciot latod, en ide vezetnek vissza eleg sok dolgot. Es nagyon kivancsi vagyok, mikor fogy el vegleg a turelmuk!

aleb19 2015.07.21. 07:57:50

nagy kulonbseget abban latom, hogy ha itt elb*sz valamit egy politikus, akkor annak ritkan van kozvetlen kovetkezmenye az egyen eletere. Ezzel szemben Magyarorszagon ez a dolog kb. 1989 ota folyamatosan letezik, es lassuk be, egy ido utan az emberek turelme elfogy"

itt angliaban a rendorsegi nyomozast kovetoen az ugyeszsegszeruhivatal nem emelt vadat egy pedofil LORD ellen, mert szerintuk oreg...ennek fenyeben nemtom miert rugozol lesz ez rosszabb otthon is

Terézágyú 2015.07.21. 08:13:31

@aleb19:
"itt angliaban a rendorsegi nyomozast kovetoen az ugyeszsegszeruhivatal nem emelt vadat egy pedofil LORD ellen, mert szerintuk oreg...ennek fenyeben nemtom miert rugozol lesz ez rosszabb otthon is "

Ez nem biztos, hogy rosszabb. Más dolog, hogy egy öreg agyalágyult manus a gyerekeket szereti (persze, zárják be stb.), de az sokkal rosszabb, hogy az összes magyar politikus pofátlanul lop, csal, hazudik, és a szemünkbe röhög.

aleb19 2015.07.21. 08:14:00

az autok merete europaban normalis es az usaban tul nagy, ez az ottani leszarom ,hogy az olcso gas/benzinbol sokat hasznalok attitud

koztudot teny, hogy nyugaton 2 cl az alap a tomenynel otthon 5cl de ukrajnaban es a ruszkiknal 1dl

a tulzasba vitt amcsi legkondi baromsag szinten a leszarom a kornyezetet idiota hozzaallas kovetkezmenye

ami otthon normalis munka vegzes otthon az angliaban kemeny hajtas...a legrosszabb a szitu a melosok szintjen van az angol inkabb segelyen el mint,hogy dolgozna ...amugy is kepzetlenebbek es butabbak is , es az usaban ez meg rosszabb is

Terézágyú 2015.07.21. 08:16:32

@aleb19:
"a rendorsegi nyomozast kovetoen az ugyeszsegszeruhivatal nem emelt vadat "

Ja, és gondolom azért tudsz te is az esetről, mert mindenki megtudta ezt. És nem szakadt ketté Anglia, hogy "nem is pedofil, csak az ellenzék ocsmány módon besározza ezt a szent embert!"

aleb19 2015.07.21. 08:17:09

@Terézágyú: nemtom de a pedofilia szamomra /es a buntetojog szerint is/ durvabb mint a hazudozas ...ami minden politikusbaromnal alap kovetelmeny

Terézágyú 2015.07.21. 08:23:39

@aleb19:
"nemtom de a pedofilia szamomra /es a buntetojog szerint is/ durvabb mint a hazudozas"

Hogy társadalmilag mi a fontosabb: egy vén szarost lekapcsolni - vagy egy mocskos, x milliárdnyit ELLOPÓ szemétládát eltüntetni a közéletből arról én nem fogok most vitatkozni.
De jellemző rád, hogy csak a hazudozást emeled ki, mint politikusbűnt, holott - ahogy mondtam - lopnak és csalnak is. A hazugság ehhez képest lényegtelen.

aleb19 2015.07.21. 08:27:02

@Terézágyú: Ja, és gondolom azért tudsz te is az esetről, mert mindenki megtudta ezt."

a hir megjelent nehany aprobb feluleten ,de a mainstream media nem kapta fel

"És nem szakadt ketté Anglia, hogy "nem is pedofil, csak az ellenzék ocsmány módon besározza ezt a szent embert!"

szerinted viktator miert vette at az aranytalan es igazsagtalan angol valasztasi rendszert ...igen jol sejti aki arra gondol :azert mert konnyen manipulalhato es csak egy fasiszta part /ukip,jobbik/ kell hozza es mukszik rendesen
fel kellene ebredni mert nyugaton a szar is regebbi es nagyobb is

Terézágyú 2015.07.21. 08:29:04

@aleb19:
"fel kellene ebredni mert nyugaton a szar is regebbi es nagyobb is "

Jó, látom egyetértünk - de engem nem érdekel a nyugati szar, mert nem abban élek, engem a magyar szar érdekel.

clfo 2015.07.21. 08:59:31

sztem a minél kevesebb munkával, minél több pénzt keresni megközelítés a hatékonyságról is szól.
Gyártó cégeknél is szempont ez: minimális erőforrásból (alapanyag, munkaerő stb.), maximális outputot (terméket, pénzt) elérni.
Persze itt nem arról van szó, h vkinek heti 40 órát kell dolgoznia szerződés szerint és abból 20 órát veri a f*szát. De volt nekem is olyan munkám, amiben dedikáltan 16 órát kellett dolgoznom és többet kerestem vele, mint a magyar átlag heti 40-el.
Nekem ez fontos szempont, nem azért élek, h dolgozzak + unalom nélkül eltudom tölteni a szabadidőmet, boldogan.

marczy 2015.07.21. 10:14:53

Ismerős.
Saját felmenőim hülye hozzáállása a következő. Míg gyerek voltam, folyton attól rettegtek, hogy jaj-jaj-jaj, ŐKET kirúghatják a munkahelyükről azért, mert ÉN úgymond nem tudok viselkedni. (ja és apróságokon, nem valami kirívó dolgon kapták fel a vizet...) Ezt már akkor sem bírtam hová tenni.: hogy ŐK hogy dolgoznak, ahhoz nekem vajmi kevés közöm van, de ha jól végzik a munkájukat, akkor épeszű főnök nem rúgja ki őket. A saját problémáikat testálták rám, és tették mindezt úgy, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne. Ahelyett, hogy a fontosabb dolgokra koncentráltak volna.

A még nagyobb baj az, hogy miközben sokszor tényleg azon paráztak, hogy MIATTAM mit gondol róluk az ő FŐNÖKÜK, ugyanúgy csak és kizárólag a SAJÁT pozíciószerzésükkel voltak elfoglalva a munkában, ennek része volt az, hogy ha én úgymond "rendesen" viselkedem, akkor talán előreléphetnek a munkahelyükön. MIATTAM? Dolgozzanak jobban!

Én megtanultam nem felhergelni magam azon, hogy a másik mit vesz fel vagy hogy néz ki.
Ha valami szokatlant lát az ember, persze, hogy meg fogja nézni, ez alapvető emberi sajátosság. Ha rendszeresen jársz futni, és ezt futónadrágban teszed, akkor a harmadik nap már nem fog feltűnni szerintem. Ezzel együtt pl. a Margitszigeten sokan és sokat szoktak futkorászni, ott teljesen megszokott, ha valaki futónadrágban, egyáltalán sportfelszerelésben van, míg a város többi részére ez nem feltétlenül igaz.

Ja egyébként sok magyar embert nagyon elkap a gépszíj, ha megjárja Amerikát, és sokan igen durván megpróbálják kihasználni azt, hogy Magyarország következmények nélküli ország, és háromszoros erővel fognak rajtad keresztülgyalogolni. Ezért van az, hogy szerintem, aki teheti, Németországba vagy Skandináviába, esetleg Hollandiába tegye be a lábát, az ottani mentalitás normálisabb magyar embert eredményez. Ausztria esetén a kép már vegyes.

daneeesh 2015.07.21. 10:42:47

@Krumpli Bogart: én sajnos kevésbé bírom a meleget, úgyhogy nekem megváltás a 4-6-os :)
@rockjano: ez egy kicsit ördögi kör szerintem, mert motiváció nélkül nehéz változtatni a helyzeten, változás nélkül pedig nincs motiváció.
@clfo: a hatékonyság maximalizálásával teljesen egyetértek és nagyon hasznos dolog szerintem! Viszont ha valamiben hatékonyabb vagy, akkor több időd lesz más dolgokra. A te példáddal élve a heti 16 órás munka mellett valószínűleg olyasmire fordítottad az idődet, ami téged érdekelt, boldoggá tett, és úgy gondoltad, hogy a javadat szolgálja. És ez teljesen rendben van. A probléma azzal van, amikor 40-ből 20 óra azzal megy el, hogy a másiknak keresztbetegyen valaki.
@ZOH: köszönöm!
@marczy: korrekció - futóshort volt, nem futónadrág. Futónadrág esetén kevésbé lepődtem volna meg. "Ja egyébként sok magyar embert nagyon elkap a gépszíj, ha megjárja Amerikát, és sokan igen durván megpróbálják kihasználni azt, hogy Magyarország következmények nélküli ország, és háromszoros erővel fognak rajtad keresztülgyalogolni." - Szerinted ha valaki megjárja Amerikát, akkor az Magyarországra visszatérve sokkal inkább átgázol az embereken? Ezt miből gondolod?

Sátán meg a Jocó 2015.07.21. 11:00:53

IT terület, amerikai-angol-magyar kollegák és klientúra

Érdekes, én pont az angolszászoknál találkoztam a "Not My Fucking Job" hozzáállással :) Azza, hogy John kihúzza nekem a tápvonalat, de az, hogy hány volt van benne, hogy illeszteni tudjam az eszközünket, "please ask my manager" és otthagy. Én meg rohangálhatok - mint később kiderült, a kábel elején ott fityegett az adatlap :)

Ez egy Példa - millió olyannal találkozok nap, mint nap, hogy egy kib.ott fűszálat nem tesznek arrébb, hogy a saját és mások élete könnyebb legyen. :) Egy egészen kicsit se :)

Más kérdés, hogy ami pazarlás az USA-ban folyik, annak egy egész bolygó issza a levét.

Bár én nem kinn élek, csak évente egy-két hónapot töltök ott, de akkor már inkább a saját hülyéim :)))

MIndenesetre kérlek, írj gyakrabban, roppantul élvezem a kalandjaidat, nagyon tanulságos (és élvezetesen megírt posztok)

nevetőharmadik 2015.07.21. 13:12:58

@clfo: Ebben igazad van, a gond csak ott van, ha a kevesebb munka-több pénz kombó elérésének nem a hatékonyságnövelés, hanem a sumákolás és ügyeskedés az eszköze. Sajnos nem az a benyomásom, hogy mifelénk kifejezetten az előbbi felé billenne a mérleg.

firg_firg 2015.07.21. 14:47:10

@Sátán meg a Jocó: A szerzo gondolom valami startupnal van, annak meg nagyon mas a kulturaja hangulata mint a keleti parton valami baszottnagy regimodi multinak / kormanyzati cegnek.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.07.22. 01:57:23

Nagyon sok dologra rabolintottam, mert pontosan eseket tapasztalom en is, amikor Mo-ra megyek :) (lehet, hogy azert a sok kozos vonas, mert en is Kaliforniaban lakom, csak a deli reszen :)
süti beállítások módosítása