Élet az informatika fellegvárában

The Silicon Valley life

The Silicon Valley life

E-ROLLER MINDENHOL | SILICON VALLEY LIFE | EP 4

2019. március 25. - daneeesh

Amerikában és a világ több nagyvárosában is hódítanak a perc alapon bérelhető rollerek, amik hamarosan érkeznek Budapestre is! Több cég is foglalkozik ezekkel, úgyhogy ebben a részben kettőt leteszteltük a Skip és a Lime rollereit. Nézzétek meg a videót, ha kiváncsiak vagytok rá, hogy milyenek ezek és hogy is működnek! �

iPhone X - A szürke hétköznapok

avagy iPhone X tapasztalatok egy hét után

Két Android telefon után tavaly váltottam és csatlakoztam az iPhone Upgrade Programhoz, ahol havonta fizetsz a telefonért és évente frissíthetsz a legújabb iPhonera. Mivel sejteni lehetett, hogy az Apple az iPhone tizedik évfordulójára nagyot fog újítani, azzal a tudattal csatlakoztam, hogy egy évig lesz egy 7 Plus-om, utána meg kijön az Apple hiper szuper új telefonja és két évig majd azt nyúzom.

Mivel eddig minden a terv szerint ment és tavaly előrelátóan szerencsémre pont november 3-án csatlakoztam, így minden gond nélkül újíthattam és most egy iPhone X tulajdonosa vagyok. Hogy megérte-e váltani a 7 Plusról? Hmmmm... ehhez először vegyünk át pár különbséget a két telefon között:

Tovább

Építsünk webalkalmazást! - II. (Kezdetleges front-end)

Kezdjük a front-end részével. Őszintén megvallva nem vagyok designer, illetve a front-end fejlesztésben se vagyok profi, úgyhogy elég erősen sablonokra fogok hagyatkozni, de a cél, hogy legyen valami alap, amivel tudunk tesztelni, de nem áll nagyon messze a végső verziótól.

Sablonból személyre szabott honlap

A neten számtalan ingyenes honlap sablont lehet találni, ha rákeresünk, hogy 'free bootstrap template' vagy 'free html5 template'. Én rámentem az első találatra, ahol megtaláltam ezt a sablont. Ez egy modern, letisztult honlap, ami még színek szempontjából is passzol a SoundCloud narancssárgájához és néhány változtatással tökéletes is lesz.

sablon.jpg

A sablon, amit használni fogunk

Például cseréljük ki a hátteret, a szövegeket, illetve egy kicsit rendezzük át a különböző részeket.

Tovább

Építsünk webalkalmazást! - I.

Egy jó hír következik! Új sorozat indul itt a blogon: több rész alatt építeni fogunk egy működő és mindenki által használható webalkalmazást. A többes számot megelőlegezem, mivel a kód felkerül a netre és aki kedvet érez magában, az csatlakozhat és segíthet a projekt alakításában.

Az ötlet onnan jött, hogy másfél éve a céges hackathon-on két nap alatt összedobtam egy kezdetleges webalkalmazást, ami jópofa volt és több embernek is tetszett, azonban csak a laptopomon működött és nem fejlesztettem tovább a kezdetleges állapotából. Emellett mivel a cég tulajdona a laptop, ezért pénzt úgyse tudnék belőle szerezni (ha kíváncsi vagy miért, nézd meg a Szilícium-völgy második évadját), illetve meglehetősen telített a piac, ahol versenyezne és nem feltétlenül lenne 10x jobb a többieknél. Ezért a legegyszerűbb, ha nyílt forráskódú programként felteszem a netre és inkább tanulásra használom ezt az alkalmat.

Miért jó ha részt veszel?

  • Tanulhatsz egy kicsit a webalkalmazásokról, fejlesztési folyamatokról,
  • Gyakorolhatod, hogy hogyan haladj gyorsan előre, ha van egy új ötleted,
  • A legtöbb 'soft-tech' startup (azok, akik nem feltétlenül valami megváltó dolgot akarnak csinálni, csak egy jó alkalmazást) így indul,
  • Láthatják a jövőbeli munkaadóid, hogy mire vagy képes, illetve hogy 'visszaadsz a közösbe'.

Mi kell ahhoz, hogy csatlakozz?

  • Érdeklődés és számos ötlet,
  • Némi programozói tudás,
  • Regisztráció a GitHub-on,
  • Amennyiben hozzájárulsz a programhoz, írj róla, hogy mit és hogyan csináltál, hogy minél több tudást osszunk meg!

Mi ez a program?

Tovább

OnePlus One

A OnePlus volt a tavalyi év egyik legnagyobb szenzációja a mobiltelefonok terén. A kínai startup a semmiből jött és hatalmas érdeklődést generált a tech világban első, One nevű telefonjával. A legtöbb online portál odáig volt a telefonért, ami nem alaptalan, ha megnézzük, hogy mit is rejt:

  • négymagos, 2,5 GHz-es Qualcomm© Snapdragon™ 801 processzor
  • 3 GB RAM
  • 3100 mAh-s akkumulátor
  • 5,5"-es képernyő 1080x1920 pixeles felbontással
  • 13MP-es, f/2.0-ás, 6 lencsés kamera Sony Exmor érzékelővel
  • 5MP-es előlapi kamera

Összehasonlításként nézzük meg, hogy az iPhone 6 Plus milyen specifikációkkal rendelkezik:

  • kétmagos, 1.4 GHz-es Apple A8 processzor,
  • 1GB RAM
  • 2915 mAh-s akkumulátor
  • 5.5"-es képernyő 1080x1920 pixeles felbontással,
  • 8MP-es f/2.2-es kamera
  • 1.2MP-es előlapi kamera

És akkor térjünk a legnagyobb különbségre: az árra. Amíg az iPhone 6 Plus 64GB-os verziója kártyafüggetlenül $849-ba kerül, addig a OnePlus One 64GB-os verziója per pillanat csak $299. Természetesen a számok magukban még nem biztosítanak garanciát semmire, úgyhogy vessünk egy alaposabb pillantást a készülékre.

leaked-images.pngA OnePlus a kiváló termékének és marketing stratégiájának köszönhetően tavaly novemberig több, mint fél millió készüléket adott el egy 300 dolláros marketing büdzsével. A készüléket eleinte csak meghívásos rendszerrel lehetett megszerezni és manapság is csak időszakosan van raktáron (per pillanat a 16 és 64 GB-os verziót se lehet kapni a honlapjukon).

Tovább

Fordított kultúrsokk - mi a meglepő itthon másfél év Szilícium-völgy után?

Egy hete hazaköltöztem körülbelül 2,5 hónapra Magyarországra és mivel az elmúlt másfél évben 3 hetet töltöttem itthon, most különösen jelentkezett a fordított kultúrsokk rajtam.

Mi az a kultúrsokk? Amikor másik országba költözünk, számos különbség van, amire nem gondolt volna az ember, de valamilyen formában sokkolja. Például amíg Skóciába jártam egyetemre, rájöttem, hogy a skótok mindig az évszaknak megfelelően öltöznek, nem pedig időjárás szerint, vagy amikor először Amerikában kocsiban ültem, nagyon furcsa volt, hogy mindenki 2-3 másodpercet vár, hogy elinduljon miután zöldre váltott a lámpa.

Ennek a kiegészítője a fordított kultúrsokk, amikor valaki az elköltözés után hazatér és az otthoni dolgok tűnnek furcsának. Szerencsére az egyetem alatt külföldi diákként felkészítettek arra, hogy hogyan változnak a különböző szakaszok amikor új országba érkezünk, illetve mire kell számítani hazatérés után. Idővel úgyis túllép az ember az új környezet okozta sokkon, ami egy teljesen normális jelenség, és integrálódik az új környezetébe. Habár az alábbi ábra szerint az első fázis a 'honeymoon' (magyarul: nászút), az én esetemben ez az évek alatt meglehetősen minimálisra csökkent bármilyen irányba történő utazáskor, így már az első héten előjött pár különbség, amiket a korábbi tapasztalatokkal együtt összeszedtem itt.

A kultúrsokk és egy új országba tölténő beilleszkedés különböző fázisai. Forrás: www.deborahswallow.com

Mik a legszembetűnőbb különbségek?

Fontossági sorrend nélkül:

Tovább

Biciklizz munkába!

Ezen a héten volt Amerikában a 'Biciklizz munkába!' hét (National Bike to Work Week), amiben mi is részt vettünk. Az esemény lényege elég egyértelmű: arra próbálják ösztönözni az embereket, hogy váltsák le a kocsijukat egy egészségesebb járműre és biciklivel járjanak dolgozni.

A környéken a fő esemény csütörtökön, azaz május 14-én volt: az utak tele voltak biciklisekkel és a főbb csomópontokon különböző önkéntesek vagy biciklis boltok állítottak standokat, hogy ingyen enni és innivalót, illetve bicikli kiegészítőket osztogassanak és megköszönjék az embereknek, hogy úgy döntöttek, hogy kerékpárral mennek ezen a napon dolgozni.

A cégünknél néhány ember hetente egyszer vagy kétszer biciklivel jön dolgozni San Franciscoból, így ők elhatározták, hogy egy nagyobb csapatot szerveznek, akikkel közösen teszik meg ezt az utat ezen a napon. Már körülbelül másfél hónapja elkezdődött a szervezés és a design csapatunk tervezett egy céges biciklis felsőt, amit aki akart, megrendelhetett. A végeredmény hatalmas népszerűségnek örvendett: nemcsak a cégen belüli emberek közül rendeltek sokan, hanem a klienseink is többen vettek egyet maguknak és ezt hordják, amikor bicikliznek munkába menet.

screen_shot_2015-04-09_at_7_32_33_am.png

A design csapatunk által tervezett biciklis felső: az inspiráció a nyakkendőhöz az Addepar egy évekkel ezelőtti pólójáról jön, ami egy fehér póló volt szintén egy nyakkendővel az elején és alatta egy 'We work in finance' ("mi a pénzügyi világban dolgozunk") felirattal. A legenda szerint eleinte több tárgyaláson is ezzel jelentek meg a céges vezetők rendes ing és nyakkendő helyett

Az útvonal San Franciscoból Mountain Viewba közel se rövid:

Tovább
süti beállítások módosítása