Élet az informatika fellegvárában

The Silicon Valley life

The Silicon Valley life

Építsünk webalkalmazást! - I.

2015. augusztus 13. - daneeesh

Egy jó hír következik! Új sorozat indul itt a blogon: több rész alatt építeni fogunk egy működő és mindenki által használható webalkalmazást. A többes számot megelőlegezem, mivel a kód felkerül a netre és aki kedvet érez magában, az csatlakozhat és segíthet a projekt alakításában.

Az ötlet onnan jött, hogy másfél éve a céges hackathon-on két nap alatt összedobtam egy kezdetleges webalkalmazást, ami jópofa volt és több embernek is tetszett, azonban csak a laptopomon működött és nem fejlesztettem tovább a kezdetleges állapotából. Emellett mivel a cég tulajdona a laptop, ezért pénzt úgyse tudnék belőle szerezni (ha kíváncsi vagy miért, nézd meg a Szilícium-völgy második évadját), illetve meglehetősen telített a piac, ahol versenyezne és nem feltétlenül lenne 10x jobb a többieknél. Ezért a legegyszerűbb, ha nyílt forráskódú programként felteszem a netre és inkább tanulásra használom ezt az alkalmat.

Miért jó ha részt veszel?

  • Tanulhatsz egy kicsit a webalkalmazásokról, fejlesztési folyamatokról,
  • Gyakorolhatod, hogy hogyan haladj gyorsan előre, ha van egy új ötleted,
  • A legtöbb 'soft-tech' startup (azok, akik nem feltétlenül valami megváltó dolgot akarnak csinálni, csak egy jó alkalmazást) így indul,
  • Láthatják a jövőbeli munkaadóid, hogy mire vagy képes, illetve hogy 'visszaadsz a közösbe'.

Mi kell ahhoz, hogy csatlakozz?

  • Érdeklődés és számos ötlet,
  • Némi programozói tudás,
  • Regisztráció a GitHub-on,
  • Amennyiben hozzájárulsz a programhoz, írj róla, hogy mit és hogyan csináltál, hogy minél több tudást osszunk meg!

Mi ez a program?

Az ötlet egyszerű: egy dal kiválasztása után folyamatosan olyan számokat játszunk, ahol az egymást követő számok teljesen összeillenek így létrehozva egy tökéletes lejátszási listát. Ezt színtiszta statisztikai alapon valósítanánk meg: attól függően, hogy hogyan néz ki egy szám vége, kiválasztjuk azt a számot, ami a leghasonlóbban kezdődik. A hasonlóság mérésére a Shazam már kitalált egy módszert, így simán használhatjuk ezt, hogy megállapítsuk a hasonlóságot két szám között.

A program viszonylag egyszerűen fog felépülni és a cél, hogy minél több olyan dolgot használjunk fel, amik kész megoldást nyújtanak. Ebből kifolyólag adott, hogy a számokat ne mi szolgáltassuk, hanem egy mindenki számára elérhető forrásból szerezzük, amelyre a Soundcloud kiválóan alkalmas. A másik hatalmas előnye ennek, hogy a Soundcloud fejlesztői tudják, hogy jó nekik az, ha mások rájuk építve csinálnak alkalmazásokat, ezért kiváló API-kkal és dokumentációval rendelkeznek. A Shazam által használt módszert is már utánozták emberek, így egy kis keresgélés után könnyen találhatunk nyílt forráskódú kész programot részletes magyarázattal, amit kedvünkre módosíthatunk a későbbiekben. Az alapok tehát rendelkezésre állnak, a következő feladat egy egyszerű front-end létrehozása, amit a következő részben fogunk megcsinálni.

U.i.: szívesen várok mindenféle visszajelzést, illetve ötletet, hogy hogyan lehetne ez tényleg közösségi módon kivitelezni a kommentekben!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://siliconvalleylife.blog.hu/api/trackback/id/tr717698940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása