Élet az informatika fellegvárában

The Silicon Valley life

The Silicon Valley life

OnePlus One

2015. július 21. - daneeesh

A OnePlus volt a tavalyi év egyik legnagyobb szenzációja a mobiltelefonok terén. A kínai startup a semmiből jött és hatalmas érdeklődést generált a tech világban első, One nevű telefonjával. A legtöbb online portál odáig volt a telefonért, ami nem alaptalan, ha megnézzük, hogy mit is rejt:

  • négymagos, 2,5 GHz-es Qualcomm© Snapdragon™ 801 processzor
  • 3 GB RAM
  • 3100 mAh-s akkumulátor
  • 5,5"-es képernyő 1080x1920 pixeles felbontással
  • 13MP-es, f/2.0-ás, 6 lencsés kamera Sony Exmor érzékelővel
  • 5MP-es előlapi kamera

Összehasonlításként nézzük meg, hogy az iPhone 6 Plus milyen specifikációkkal rendelkezik:

  • kétmagos, 1.4 GHz-es Apple A8 processzor,
  • 1GB RAM
  • 2915 mAh-s akkumulátor
  • 5.5"-es képernyő 1080x1920 pixeles felbontással,
  • 8MP-es f/2.2-es kamera
  • 1.2MP-es előlapi kamera

És akkor térjünk a legnagyobb különbségre: az árra. Amíg az iPhone 6 Plus 64GB-os verziója kártyafüggetlenül $849-ba kerül, addig a OnePlus One 64GB-os verziója per pillanat csak $299. Természetesen a számok magukban még nem biztosítanak garanciát semmire, úgyhogy vessünk egy alaposabb pillantást a készülékre.

leaked-images.pngA OnePlus a kiváló termékének és marketing stratégiájának köszönhetően tavaly novemberig több, mint fél millió készüléket adott el egy 300 dolláros marketing büdzsével. A készüléket eleinte csak meghívásos rendszerrel lehetett megszerezni és manapság is csak időszakosan van raktáron (per pillanat a 16 és 64 GB-os verziót se lehet kapni a honlapjukon).

Mivel a cégünknél már több ember is régóta odáig volt a készülékért és kellett egy másik telefon a moto x mellé amíg Magyarországon vagyok (egy az amerikai számomhoz, egy pedig a magyarhoz), beruháztam egyre, hogy első kézből tapasztaljam meg mit tud és miért volt ekkora felhajtás körülötte. Egyből a lényegre térek: abszolúte megéri az árát ez a telefon és bebizonyítja, hogy egy kiváló készüléknek nem kell 6-700 dollárnál kezdődnie.

oneplus-one-official-image-2.jpg

 

A legtöbb telefonnál fontos szempontot a fent linkelt értékelések végigveszik, ezért csak néhány dolgot említek meg, amik nekem különösen tetszenek:

1. Akkumulátor / élettartam egy töltéssel

Habár már a moto x is elkényeztetett ilyen szempontból, mivel általában tovább bírta egy napnál egy sima töltéssel, a OnePlus One egy fokkal továbbviszi ezt és körülbelül másfél napot rendes használattal simán bír. Ez a manapság megszokott "egész este töltjük a telefont és a nap végére imádkozunk, hogy kibírja otthonig" hozzáállás szöges ellentéte és nagyon jó, hogy nem kell attól tartani, hogy vajon túl sokat használtam-e napközben.

2. Kijelző

Őszintén bevallom, hogy amikor kinyitottam a dobozt, kicsit megijedtem, hogy milyen hatalmas ez a telefon és baromi idegesítő lesz a használata. Szerencsére viszonylag nagy kezem van, így egy kézzel is tudom használni és egész hamar megszoktam az 5,5"-es kijelzőt. Persze segít az is, hogy a kijelzőnek szép színei vannak és a felbontásának köszönhetően még az arcomtól 5 cm-re se látok egy pixelt se.

3. Design

Annak ellenére, hogy egy 300 dolláros telefonról van szó, nagyon eltalálták a design-t és egy elegáns, letisztult megjelenést kapott a készülék. Ez kicsit ellentétben van a moto x-el, ami inkább játékosabb (főleg ha zöld hátlapot választunk hozzá) és egy rokonom meg is jegyezte, amikor meglátta a két telefont egymás mellett, hogy milyen kis aranyos a moto x. Ami vicces, ha belegondolunk, hogy az is egy 4,7"-os kijelzővel rendelkezik, ami egyáltalán nem számít kicsinek.

img_20150720_144048.jpgA moto x a OnePlus One tokjában

4. Cyanogen 12 / Android Lollipop

A telefon alapból Cyanogen 11-es operációs rendszerrel érkezik, azonban ezt érdemes egyből a 12-es verzióra frissíteni, mivel a 11 még Android KitKat alapú, a 12 viszont csupán egy kis extra réteg a gyári Android Lollipop-ra, így sokkal letisztultabb felhasználói élményt ad. Egy ideje azonban a OnePlus és a Cyanogen összevesztek és a OnePlus elkezdte fejleszteni a saját operációs rendszerét, az Oxygen OS-t. Az Oxygen OS, csakúgy mint a Cyanogen, egy apró módosításokkal ellátott Android Lollipop-ra alapuló rendszer, azonban a cég őszig nem dob ki újabb verziót belőle, úgyhogy addig érdemes a Cyanogen-t használni.

 

Ezzel el is érkeztünk egy izgalmas hírhez: a OnePlus jövő hétfőn mutatja be a legújabb készülékét, a OnePlus Two-t. Amit eddig biztosan tudni lehet erről a készülékről, az az, hogy micro USB helyett USB-C típusú csatlakozója lesz, a processzort frissítik a Qualcomm Snapdragon 810 2.1-es verziójára, 4GB RAM-ot kap a készülék, illetve lesz benne ujjlenyomat leolvasó is. Emellett állítólag két SIM-kártyás lesz a készülék, a kamera lézeres autofókuszt kap, illetve még sok-sok spekuláció olvasható itt.

A OnePlus az egyik legizgalmasabb cég manapság mobiltelefonok terén és érdemes rajtuktartani a szemünket, hogy hétfőn (és majd a jövőben is) mivel rukkolnak elő.

FRISSÍTÉS:

Kiszivárgott egy kép a OnePlus Two-ról a kínai távközlési hivatalnak köszönhetően. Itt megerősítik a dual SIM kártyát, 13MP-es kamerát, és a 3300mAh-es akkumulátort. Az is kiderül, hogy az ujjlenyomatolvasó egy, a Samsung Galaxy S5 és S6-hoz hasonló gombba kerül a telefon alján, a hátlapi kamerát fejjel lefelé fordították és lejjebb csúsztatták, az előlapi kamera pedig a bal felső sarokból a jobb felső sarokba került, a hangerősséget szabályzó gombok pedig a telefon jobb oldalára kerültek. Nektek hogy tetszik?

OnePlus Two. Forrás: engadget.com

A bejegyzés trackback címe:

https://siliconvalleylife.blog.hu/api/trackback/id/tr657630308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ProFra 2015.07.21. 20:40:32

"egy az amerikai számomhoz, egy pedig a magyarhoz":
Google voice-al (bár biztos is máshogy is) megoldható egy készülékről mindkét szám használata egymástól függetlenül, a Google "Hangouts" app-ján keresztül. Mindez extra költség nélkül (bár ha egy létező amerikai számot akarsz Google voice-ra "költöztetni" az, ha jól tudom, $20). Ráadásul ezen módon ingyen hívható bármilyen amerikai telefonszám és csak adatforgalmat generál a telefonodon.

ProFra 2015.07.21. 20:53:39

Ja és még annyit az iPhone vs. One összehasonlításhoz, hogy az iPhone nekem úgy tűnik, hogy jobb "világtelefon" azaz pl. működik a CDMA hálózaton is. A szilícium völgyben talán ez nem olyan fontos, de az USA nagy területein továbbra is a Verizon-nak van csak jó (vagy egyáltalán létező) lefedettsége, ahol a One (mivel az csak GSM) nem működne.

daneeesh 2015.07.21. 21:55:39

@ProFra: köszi a tippet, a Google Voice-t próbáltam használni, de valamiért a rendes telefonszámomon keresztül hívott és utána elfelejtkeztem róla - valószínűleg csak beállítás kérdése, úgyhogy utánanézek. Eddig szerencsére kevés konferenciahíváson kellett csak résztvennem, de hosszabbtávon még az amerikai T-Mobile $0.20-os nemzetközi percdíja is szép telefonszámlát hozhat össze.
Amúgy az iPhone összességében nyilván veri a One-t -márcsak képminőség és az iOs app univerzum szempontjából is-, de ha nem kell CDMA vagy valaki nem ragaszkodik iOs-hez, akkor nagyon jó alternatívát szolgáltat a One $550-al kevesebbért. A világtelefon kijelentéssel viszont nem feltétlenül értek egyet, mivel Amerikán kívül nem a CDMA a domináns (legalábbis ezalapján a cikk alapján: www.pcmag.com/article2/0,2817,2407896,00.asp - sehol nem találtam rendes összehasonlító térképet és nem vagyok nagyon otthon a témában) és az eladások is inkább Ázsiára és Európára fókuszálnak (en.wikipedia.org/wiki/OnePlus_One#Sales). Az viszont teljesen igaz, hogy Amerikában a Verizon lefedettségét egyik szolgáltató se tudja megközelíteni, úgyhogy igazából azt csinálnak kint, amit csak akarnak.

ProFra 2015.07.21. 22:29:19

@daneeesh: Nem tudom nálatok hogy van, de ha céges számról van szó van szó, akkor gyakran (legalább is tech-vállalatok esetében) a munkahelyi számot is lehet “digitalizálni” (azaz virtuális számítógépes vagy telefonos app-on keresztül használni, akár egy időben az asztali telefonnal (azaz pl. mind “kicsöng” ha hívnak)), így (hasonlóan a Google Voice-hoz) szinte ugyan úgy tudod használni bárhonnan a világon (ahol van (jó) internetkapcsolat), mint az irodából.
Ami a CDMA elterjedtségét illeti: Igen, a GSM hálózatok jóval gyakoribbak, de a CDMA (és annak különböző fajtái) nem csak Észak-Amerikában, hanem pl. Japánban vagy Kínában is (még?) használatosak (amik azért nem apró országok).

pneumónia 2015.07.21. 23:42:47

Mocskosul belejöttek a Kínaiak azt kell mondjam! Ha meg lehet említeni még pár telefont
Xiaomi Mi4 230$ www.minideal.net/xiaomi-mi4-smartphone-snapdragon-801-quad-core-5-0-inch-quad-hd-13mp-camera-ram-3gb-rom-16gb.html

És persze a Meizu telefonok, Samsung és Sharp alkatrészekkel, és szinte bug/hiba mentes flyme oprendszerrel MX4/MX4 PRO vagy a legújabb MX5! Az M2 Noteot, 150$ ért odaadják, annyiért bitang jó kis tepsi!
www.minideal.net/meizu-m2-note-4g-lte-android-5-0-smartphone-mtk6753-1-3ghz-octa-core-5-5-inch-fhd-screen.html

De hogy kapcsolódjak is a cikkhez a OnePlus Two is snapdragont, kap ami szerintem gyengébb lesz z X20 helioshoz képest, sőt. Szerintem melegedni is fog mint a OnePlus van...

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2015.07.21. 23:55:27

Nekem 3 hetes használati tapasztalatom van róla, röviden: Menő. Szebb, jobb, mint a Galaxy5-öm, pedig kb ugyanakkor jelentették be őket, tehát egyidősek.
És manapság 300 a 64GB verzió, 250 a 16 gigás.

raptor13 2015.07.22. 07:57:25

Inkább Xiaomi MI4. Kb. ugyan annyi az ára, de azon hetente jön ki a frissítés az OS-re.
HW tudásban pedig ugyanott van, csak a kijelzője a normál 5".

Mészáros Laci 2015.07.22. 09:29:04

Kár, hogy nem tervezem telefon vásárlását mostanában, mert ez szimpatikus.
Az én koromban már az 5.5" is számít, például el tudom olvasni. Hát még, ha vízállló is lennne, legalább annyira, mint az Xperiák.

kuki123 2015.07.22. 10:09:38

Egy androidos hardvert összehasonlítani egy Iphone-nal
Kurva nagy kreténégre vall

Azon kívül hogy mindkettő okostelelefon nem sok közük van egymáshoz

Az egyik android ingyenes annak minden bajával (2-3 és kuka) fagyások, vírus
Ios komplex rendszer és szolgálttás, ellenőrzött programok.
Kisebb hardveresen is tökéletesebben fut...

inebhedj - szerintem 2015.07.22. 10:26:33

@kuki123:

Mindkettőnek van előnye is hátránya is (sőt az Android-os vonalon belül is nagy a szórás még a felső kategóriában is, teszem azt a Xiaomi nagyon komolyan veszi a supportot, heti havi frissítésekkel, a Samsung meg kábé évente reagál a világra, szóval egy telefon nagyjából 2 frissítést kap élete során, a Xiaominál ez akár 100 fölött is lehet).

Az iOS használókra viszont a(z amúgy könnyen hozzáférhető) frissítések kihagyása a jellemző, ami a multiplatform fejlesztőknek jelent gondot. Ezzel arra akartam utalni, hogy a felhasználói mentalitás legalább annyira befolyásolja az adott eszköz gyakorlati működését, mint a hardver és szoftver lehetőségek.

daneeesh 2015.07.22. 10:35:18

@ProFra: céges telefonja nálunk csak a sales-eseknek van, úgyhogy az nem játszik sajnos.
@pneumónia: nekem eddig nem igazán melegedett a OnePlus One, remélhetőleg ezután se nagyon fog.
@Eltévelyedés: miért csak három hétig?
@C16SE: ez elég fura, nekem még semmi problémám nem volt vele (szerencsére).
@kuki123: köszi! :) Nekem még egyszer nem fagyott le vagy lett volna vírusos androidos készülékem.

kuki123 2015.07.22. 10:41:34

@daneeesh: igen nekem is...de a programok nincsenek ellenőrizve

És az adatvédelmi rendszer egy kalapot nem ér, mert hiába a java biztonsága ha a felhasználó megnézés nélkül engedélyezi hogy mihez férhet hozzá a program.

A vírust nem úgy kell már elképzelni hogy jajj vírosos a teló megzavarodotta telefonom stb, hanem adatokat lop miközben észre sem veszed. Sőt te adtál legális engedélyt rá hogy az adott erőforrást használja.

Persze hogy vannak jó andoidos telók is mint az iphone...a sw az elv a különbség

sunnyadtszemu 2015.07.22. 10:43:34

A telefon alapvetően nagyon jó, bár a világ legbosszantóbb gondja volt vele: a készüléket véletlenszerűen nem lehetett feloldani, mert nem érzékelt az érintőképernyő. Csak restart oldotta meg.
Hosszú levelezés után a supportal - akik távolról akartak access-t a géphez, amit nem adtam meg - feltettem az OxygenOS-t, ami után már nem jelentkezett a probléma.

Most már nevetve gondolok vissza a kezdeti időszakra, és most nincs vele gondom, de meg kell mondjam azért nagyon lehangoló, ha a vadi új telefont azért nem tudod használni, mert nem lehet feloldani...

igazi hős 2015.07.22. 10:47:05

"Természetesen a számok magukban még nem biztosítanak garanciát semmire, úgyhogy" inkább valós használatot kéne nézni.A processzor teljesítmény jó dolog, de ez nem csak órajel és magszám kérdése, hanem az architektúráé is, de ennél fontosabb a szoftver támogatás és itt az Apple előnye óriási: egyetlen platformra kell terveznie, nem kell 10-féle processzort és 10-fél képernyőfelbontást támogatni, nincsenek extra gombok és egyebek.
Két 5.5" IFS FHD nem szükségszerűen egyforma: más gyártósoron, más minőség ellenőrzéssel és egészen más költségkerettel.
A kamerákat meg főleg nem MP alapján kéne összehasonlítani. Az iPhone-ek egész jó képeket lőnek, bár érezhető a szoftveren javítás és a színek is túltelítettek, de ez lehet a képernyő hibája is. Az Apple és a Samsung a látványos, de nem valósághű képre esküszik (szemben mondjuk a Nokiával és a Sonyval), nyilván felmérték a piacot, hogy erre van igény. Kínai mobilokban nagyon szar 13MP-es érzékelők is vannak, a Oneplus One-é a tesztek szerint egész jó. (Ha már Sony kamerák, legyen mivel összehasonlítani: www.gsmarena.com/piccmp.php3?idType=3&idPhone1=5204&idPhone2=6327&idPhone3=5596 )

Gyenge Idegzetű 2015.07.23. 14:48:33

"beruháztam egyre"

utállak :)

@raptor13: igen, én is Xiaomi párti vagyok :) Egyik kölök, miután elhagyta a Samsung Galaxy S Advance-át, megkapta a tartaléknak használt M1S-emet (nem mai darab) és lelkendezni kezdett, hogy "de jó, nem omlik össze három alkalmazás megnyitása után"
Azóta is nagy megelégedéssel használja, és teljesen jól elfut, pedig nyűvi rendesen.
Valszeg itt is bejátszik az egyhardver-egyOS párosításának nagyszerűsége.

Kíváncsi lennék, hogy a One+ is hozza ezt a fajta értékállóságot, én nagyon drukkolok, szimpik az olyan vállalkozások, amelyek élvezik is, amit csinálnak
süti beállítások módosítása